Szitaműhely

Műhelyünkben egyedi pólók, textilek illetve grafikák tervezését, gyártását is vállaljuk, itt készítjük saját termékeinket is. Jelenleg kétféle technikával dolgozunk: a hagyományos szitanyomás módszerével illetve az ún. transzferfóliás megoldással.

Hogyan történik a szitanyomás?

A szitázni kívánt grafikát először színekre bontjuk. Ezután minden egyes színről ún. filmet készítünk.
Maga a szita egy fa- vagy fémkeretre kifeszített műselyem anyagot jelent. Erre a szövetre egy folyékony filmfelületet, ún. emulziót viszünk fel. Miután az emulzió megköt, szilárddá válik, a „beélesített” szitát a levilágítóba helyezzük. A levilágításnál a színbontás során készített filmet „fényképezzük rá” a szitára. Ezután az elkészült sablont kimossuk (így távolítva el a feleslegessé vált emulziót) és megszárítjuk. A nyomás során a sablonon a nyomókés segítségével átpasszírozzuk a festéket, majd rövid szárítás után ezt annyiszor ismételjük meg, ahány színből áll össze a minta.  Végül a kész anyagot (textil esetében) hőkezeljük. A Trash City Fanatic által használt festékek vízbázisú, környezetbarát magyar termékek.  A pólók és vászontáskák tekintetében jó illetve prémium minőségű termékeket (Fruit, Gildan, Sols, stb) használunk.

Transzferfólia

A szitanyomás mellett ezt a technikát is alkalmazzuk. Az eljárás során egy ilyen célra átalakított tintasugaras nyomtatóval egy speciális papírra nyomtatjuk rá a grafikát, majd magas hőfokon felvasaljuk a kívánt anyagra (általában pólóra). Ebben az esetben is magyar cégek termékeivel dolgozunk.

Szitanyomás vagy transzferfólia?

Mindkét eljárásnak megvan a maga előnye illetve hátránya. A szitázott minta szebb és tartósabb, nagyobb teret enged a művészi szabadságnak, különböző színeket lehet kombinálni. Ellenben minden színhez külön sablont kell készíteni, ez persze megnöveli az elkészítés költségeit. A sablonok elkészítésének ára fix, független a szitázandó pólók darabszámától. Ez a módszer tehát inkább nagyobb példányszámú nyomások esetén térül meg (a sablonkészítés költsége több darab között oszlik meg).
A transzferfóliás módszerrel egy-egy darab minta is elkészíthető, ebben az esetben nem kell a sablon költségeivel számolni. A szitanyomásnál alkalmasabb pl. fényképek reprodukáláshoz. A minta körvonala azonban csak valamilyen egyszerűbb síkidom lehet (kör, négyzet, háromszög, stb.), a maximálisan nyomtatható méret A4-es. A gyártók által megadott élettartam ebben az esetben kb. 10-15 mosás, de tapasztalataink szerint jobb minőségű fólia esetén ez megnövelhető.
Mindkét eljárás esetén a max. 30 C-os hőmérsékleten történő, kímélő programos vagy kézzel történő mosást javasoljuk!

Rendelésfelvétel

A grafikákat méretezve, pdf illetve jpeg formátumban tudjuk elfogadni az info@trashcityfanatic.com címen, illetve személyesen az üzletben.
Amennyiben további előkészítés szükséges, úgy e-mailen, telefonon keresztül vagy személyesen tudunk bővebb felvilágosítást adni. Az aktuális árakról telefonon illetve e-mailben tudunk bővebb felvilágosítást adni.

Referencia munkák

www.trashcityfanatic.com
Hungarian Underground Trash Design Shop
and Silkscreen Printing Studio

Trash City Fanatic

+36 70 531 3618

Hungary, 1073 Budapest, Akácfa u. 50.
info@trashcityfanatic.hu

Nyitva tartás
keddtől–szombatig 12.00–20.00

Termékeink