Trash City Fanatic

TCF

A bolt létrehozásának gondolata egy tavaly – 2010 – augusztusi, szekszárdi éjszakán kristályosodott ki. Mindketten kedveljük a különleges, nem a mainstream kategóriába tartozó alkotásokat, legyen az zene, írás, film, ruhadarab vagy használati tárgy.
Ismertünk olyan művészeket, designereket, akik ilyen alkotások készítésével foglalkoznak, de nem tudtunk olyan boltról, ahol ilyen termékeket forgalmaznak. Úgy gondoltuk, hogy Budapesten van létjogosultsága egy olyan üzlet megnyitásának, ahol egyedi, limitált számú, a „Trash” kategóriába tartozó pólókat, ruhákat, kiegészítőket és megannyi más cuccot (könyvek, fanzinok, fotók, grafikák) árusítunk, illetve készítünk.
Az ötletet tett követte és idén márciusban az Akácfa utca 50. szám alatt megnyitottuk a stílszerűen Trash City Fanatic névre keresztelt boltunkat.

Mi is az a „Trash” stílus?

A trash szó eredetileg szemetet, hulladékot jelent. A mi értelmezésünkben a trash kultúrának háromféle jelentése van: Egyrészt olyan, undeground megközelítés, amely távol esik a manapság divatos főcsapás-irányoktól és új utakat keres. Ebben az értelemben tehát egyedi, különleges, „más”. Másrészt arra is utal, hogy a szemétből is ki lehet kincseket bányászni, mindent újra lehet gondolni és hasznosítani.
Régebbi, funkciójukat vesztett tárgyakat, képeket, elképzeléseket, ötleteket helyezünk más megközelítésbe és ezáltal próbálunk új jelentést adni nekik. Igaz ez abban az értelemben is, hogy a bolt berendezése részben hulladék faanyagból és ócskatelepeken összekukázott tárgyakból áll.
Végül, de nem utolsósorban, a „Trash” egyfajta gyűjtőfogalom is… ha egy szeméttelepen nekilátunk turkálni, sokféle állagú, állapotú anyag kerülhet a kezünkbe. Mi is a sokszínűségre törekedünk, mind a  boltban kapható termékek (bakelit lemezektől kezdve a bringás kiegészítőkön át az egyedi varrású ruhákig), mind a velünk kapcsolatban álló tervezők, grafikusok tekintetében.
Nincs műfaji és stílusbeli szelektálás, mindenkit szívesen várunk, aki nyitott a szabadon gondolkodás ás alkotás és persze a „trash” irányába.

„Trash City”

Városban, méghozzá egy nagyvárosban élünk. Akár tetszik, akár nem, ez meghatározza a mindennapjainkat, világszemléletünket. A nagyvárosi szimbólumok belénk égnek, ikonokká válnak, befolyásolják a kommunikációnkat, gyakran „közös nevezővé” válnak az itt élő emberek számára.
Budapest tagadhatatlanul nagyváros, ahol a téma sokszor a lábunk előtt, az utcán hever. Eklektikus város, ahol hatalmas a kontraszt az alkotóelemek között… mind építészetileg, mind a lakói tekintetében.
A háromszáz éves bérházak előtt rohadó kukák sorakoznak, a legelegánsabb szállodák előtt kutyaszar hever, a gourmet éttermek bejáratánál hajléktalanok kukáznak. A Trash City Fanaticra is a fogalmak keveredéséből származó új eklekticizmus a jellemző. A régi formákat, ikonokat szeretnénk új megvilágításba helyezni.
A művészet egyébként tényleg az utcán hever. Elég a graffitikre, tag-ekre vagy a házfalakon feltűnő, kamu hirdetési plakátokra gondolni. Ha úgy tetszik, ezek egyfajta hulladék kultúra alkotóelemei, vagy: kulturális hulladékok. Ezek a mindennapi életünket befolyásolják, alakítják a szemléletünket és rengeteg inspirációt adnak.

A bolt

A Trash City Fanatic egyedi, kisszériás designtárgyakat, ruházatot valamint kiegészítőket kínál. A szitanyomott pólók, ruhák egy részét saját tervek, illetve neves, kortárs magyar grafikusok, tervezők munkái alapján gyártjuk. Emellett más gyártók, designerek termékeit is forgalmazzuk. Fontosnak tartjuk a környezet-tudatosságot, ennek jegyében a bolt berendezésének jelentős része újrafelhasznált (recycling) anyagokból készült és ez jellemző a termékek egy részére is.
A pólók mellett rengeteg ruházati kiegészítő is megtalálható: újrafelhasznált bicikli belsőkből, bicikli külsőkből készült övek, táskák, ékszerek. Nagy számban találhattok itt máshol nem fellelhető kiadványokat, fanzinokat, streetart könyveket, képregényeket. De böngészhettek jóféle bakelit lemezek között is.
Az üzletnek némiképp zsibvásári, bolhapiaci hangulata van. Talán ez is a „trash” alaptézis következménye: nem szeretnénk egy túl steril, nagyon szelektált kollekciót bemutatni, a lényeg a sokszínűségen van.

Frogalmazott márkák

Trash City Fanatic, Forrai Design, Mona Mí, BalkanTango, 1mind1, Mafla, Nyomik, Era Dizzy, Koos Daniella, Erdélyi Blanka, Budha Tomi, Tatlin, Recycle Mission, Plastenka, Sketchbook, Ocztos István, Roham Galéria, Lollipop, Acid Zorro, Serin, Bringadivat, Moma’s, Dole T-shirt

Tcf design

A TCF arculatát Forrai Ferenc álmodta meg.

www.trashcityfanatic.com
Hungarian Underground Trash Design Shop
and Silkscreen Printing Studio

Trash City Fanatic

+36 70 531 3618

Hungary, 1073 Budapest, Akácfa u. 50.
info@trashcityfanatic.hu

Nyitva tartás
keddtől–szombatig 12.00–20.00

Termékeink